Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 01.02.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Eliana Radulescu
Titlul articolului: Boc: S-a convenit ca cele patru formaţiuni din coaliţie să semneze un document de funcţionare
Acces online: https://www.gandul.info/politica/boc-s-a-convenit-ca-cele-patru-formatiuni-din-coalitie-sa-semneze-un-document-de-functionare-7940324


Premierul Emil Boc a declarat, marţi, după întâlnirea cu senatorii UDMR, că la nivelul coaliţiei s-a convenit asupra semnării de către cele patru formaţiuni care o alcătuiesc a unui "document de funcţionare a coaliţiei", "de consolidare" a funcţionării acestei structuri pentru următorii doi ani.

"Am convenit la nivelul coaliţiei că vom redacta un document de funcţionare a coaliţiei formate din cele patru formaţiuni care susţin Guvernul şi care document va fi aprobat de coaliţie în perioada imediat următoare. Va fi un document de consolidare, practic, a funcţionării coaliţiei pentru următorii doi ani, cu obiective clare, precise, care ţin de consolidarea economică a României, ieşirea din recesiunea economică şi de susţinere a activităţii economice a ţării", a spus el.

Premierul a precizat că, în cadrul întâlnirii cu senatorii Uniunii, au fost discutate priorităţile legate de agenda legislativă şi guvernamentală în perioada următoare.

"Ca şi priorităţi imediate ar fi următoarele: în primul rând, investiţiile, locurile de muncă şi fondurile europene, de departe reprezintă cea mai importantă prioritate guvernamentală şi legislativă pentru că de investiţii, locuri de muncă şi fonduri europene depinde situaţia financiară, practic, a fiecărui cetăţean", a menţionat Boc.

El a susţinut, în acest sens, că adoptarea planului naţional de dezvoltare a infrastructurii şi a celorlalte acte normative care ţin de susţinerea mediului de afaceri este extrem de importantă.

"Am convenit împreună cu domnul vicepremier ca în prima şedinţă de Guvern să adoptăm ordonanţa de urgenţă care vizează sprijinirea tinerilor întreprinzători, care se află în dezbatere publică de câteva luni de zile, tocmai pentru a da un impuls suplimentar mediului de afaceri", a adăugat Emil Boc.

El a mai precizat că între priorităţile legislative ale Guvernului se numără Codul Muncii şi legislaţia dialogului social, dar şi Legea minorităţilor naţionale, care se află în Camera Deputaţilor.

Boc a precizat că negocierile privind Codul muncii se apropie de sfârşit, miercuri, la ora 11.00, urmând să aibă loc o nouă discuţie cu sindicatele şi patronatele.

"Data trecută ne-am pus de acord pe aproximativ 17 puncte, au rămas câteva puncte care urmează să fie discutate în continuare, în speranţa că vom găsi cât mai multe puncte comune în dialogul social, pentru a promova un act normativ bun în Parlamentul României şi care să răspundă nevoilor României de a moderniza legislaţia muncii, care a rămas în urmă în raport cu ceea ce se întâmplă în societate", a arătat premierul.

Emil Boc a mai spus că în întâlnirea cu senatorii UDMR a fost abordată problema punerii în aplicare a Legii educaţiei naţionale, prin metodologia secundară, având în vedere că foarte curând această lege va intra în vigoare.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că PDL a discutat cu partenerii din coaliţie despre semnarea unui protocol de colaborare privind priorităţile de scoatere a României din recesiune.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că UNPR este interesată de încheierea unui protocol de susţinere a majorităţii guvernamentale, însă semnarea unei alianţe electorale este încă prematură.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că încheierea unui protocol al formaţiunilor din coaliţia guvernamentală a fost propusă chiar de UDMR, că prima dată a fost discutat acest subiect în urmă cu două săptămâni şi documentul ar trebui finalizat în zece zile.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.